Sayaç Okuma

Uzaktan Sayaç Okuma, elektrik sayaçlarının, kablolu (PSTN/ETHERNET) veya kablosuz (GPRS) erişimle uzaktan okunması ve verilerin bir merkezde toplanması işidir.

   SMK-SN : Network Modül
   SMK-S1 : PSTN Modül
   SMK-S0 : PSTN Modül (ekonomik)
   SMK-GPRS: GPRS Modül
   SMK-Server : Server Yazılımı
   SMK-Desktop : Desktop Uygulama Yazılımı

   SMK-SN : Network Modül

SMK-SN Sayaç okuma modülü, enerji sistemlerinin Ethernet üzerinden izleyebilmek için tasarlanmış genel amaçlı bir veri toplama modüldür.

Genel Özellikleri:


İletişim : TCP/UDP Ethernet iletişim
 
PC bağlantı : RS232 port ile doğrudan güncelleme ve yedekleme
 
Optik Port Bağlantı :  RS232 port ile sayaca optik göz üzerinden bağlatı
 
Sensör Bağlantısı : RS32 ile tesiste bulunan üçüncü pati cihazları kontrol ve izleme. Opsiyonel I/O kartı ile role çıkışı ve optocoupler izolasyonlu giriş.
 
RS-485 Bağlantı :  Aynı tesis içindeki 32 sayaca kadar okuyabilme
 
DC Besleme:  15 ? 60VDC giriş
 
AC Besleme:  9 VAC giriş
 
DC Çıkış:  12V 300mA Dc çıkış ile çevre elemanları besleme.

 

   SMK-S1 : PSTN Modül


Smk.SN Sayaç okuma modülü, enerji sistemlerinin PSTN veya GPRS üzerinden izleyebilmek için tasarlanmış genel amaçlı bir veri toplama modüldür.

Genel Özellikleri:

İletişim:  PSTN, GPRS veya Doğrudan PC iletişimi
 
PC bağlantı:  RS232 port ile doğrudan güncelleme ve yedekleme
 
Optik Port Bağlantı:  RS232 port ile sayaca optik göz üzerinden bağlantı
 
Sensör Bağlantısı:  RS32 ile tesiste bulunan farklı cihazları kontrol ve izleme. Opsiyonel I/O kartı ile role çıkışı ve optocoupler izolasyonlu giriş.
 
RS-485 Bağlantı : Aynı tesis içindeki 32 sayaca kadar okuyabilme
 
DC Besleme : 15 - 60VDC giriş
 
AC Besleme:  9 VAC giriş
 
DC Çıkış : 12V 300mA Dc çıkış ile çevre elemanları besleme.


   SMK-S0 : PSTN Modül (ekonomik)


Smk.S0 Sayaç okuma modülü, Sayaç Okuma Sistemleri için temel işlevleri yerine getirebilecek yapıda tasarlanmış ekonomik bir modüldür. Smk.S0, sayaç ile iletişimi hem RS485 port, hem de Optik port üzerinden sağlayabilmektedir. Smk.S0, sayaçtan almış olduğu verileri, RS232 portuna bağlı olan GPRS veya PSTN modem üzerinden merkeze göndermekte ve merkezden sorgulanabilmektir.

İletişim :  PSTN, GPRS veya Doğrudan PC iletişimi

   SMK-GPRS: GPRS Modül

Smk.GPRS Sayaç okuma modülü, Sayaç Okuma Sistemleri için temel işlevleri yerine getirebilecek yapıda tasarlanmış kablosuz bir modüldür. Smk.S0, sayaç ile iletişimi hem RS485 port, hem de Optik port üzerinden sağlayabilmektedir. Smk.S0, sayaçtan almış olduğu verileri, GPRS üzerinden merkeze kablosuz olarak göndermektedir.

Genel Özellikleri:

İletişim : GPRS iletişimi
 
Optik Port Bağlantı : RS232 port ile sayaca optik göz üzerinden bağlatı
 
RS-485 Bağlantı :  Aynı tesis içindeki 32 sayaca kadar okuyabilme
 
Besleme :  9 VDC giriş



    SMK-Server

 TEDAŞ onaylı her marka sayaçtan, her türlü iletişim ortamı kullanılarak sorunsuz ve kolay bir şekilde verileri almanızı ve değerlendirmenizi sağlayan Smk-Server, tamamen müşteri ihtiyaçlarını göz önüne alarak geliştirdikleri bir sistemdir.

SMK-Server : Server Yazılımı

Kurulumu kolaydır,
Kullanımı kolaydır,
Reaktif tüketim oranları süreki kontrol edilerek "Sarı" ve "Kırmızı" alarm seviyelerinde yetkilere, SMS ve/veya EMAIL göndererek, erken uyarı ile CEZAYI ÖNLER..


10.000 adet sayaca kadar destekler,
PSTN, ETHERNET ve GPRS haberleşme yöntemlerinin biriyle veya hepsiyle aynı anda çalışabilir,
Düşük Sunucu donanımı ve işletim sistemi maliyeti ile çalışır.
Sahadaki modüllere bağlı 32 sayaçtan verileri alabilir.
Sayaç tipine göre farklı veya aynı zamanlarda periyodik okuma yapabilir.
Grup veya tek tek manuel okuma yapabilir.
Tüketimi veya Reaktif oranları yakından takip edilmesi gereken sayaçlar için 15 dakikadan başlayan periyotlarla İzleme okuma yapabilir.
Sınırsız Kullanıcı Grubu ve tanımlanabilir ve yetkilendirilebilir.
Sınırsız kullanıcı tanımlanabilir.
 

SİSTEMİN TEKNİK ÖZELLİKLERİ
1)Web Uygulaması:

Internet ya da intranet ortamında kullanıcıların sistemi gözlemlediği ve raporları aldığı web uygulamasıdır. Uygulama üzerinden arama aktivite raporları alınabilmekte ve istenilen formatta kayıt altında tutulabilmektedir.
Grup bazlı güvenlik mekanizması üzerine kurgulanmış olan uygulamada, kullanıcıları sayfa bazında erişim yetkileri ayarlanabileceği gibi, hangi kullanıcının hangi rapor verisine erişebileceği de sağlanmıştır.
2)Windows Servis:

Web arayüzünden girilen koşullara göre sayaçlara erişimin sağlandığı uygulama, Sistemin kalbi olarak da nitelendirilebilir. Multithread (çoklu iş parçacığı) modeline göre tasarlanmıştır.
Sistemdeki arama aktivite tipleri manuel, periyodik, izleme olmak üzere üç tiptir.
Pstn, network ve GPRS olmak üzere üç tip haberleşme söz konusudur.
Sürekli çalışan bu web servis, arama tiplerine ve haberleşme tiplerine uygun karşılığı verir.
Aynı anda 48 IP haberleşme tipli sayacı sorgulayabilir.
PSTN aramalarda bir anda bir sayaca erişim sağlanmaktadır. PSTN nokta sayısı çoğaldığında bir sunucuya birden fazla modem bağlanabilmektedir.
Uygulama sayaç sorgulaması için TEDAŞ OBIS komut kümesini kullanmaktadır. Bu küme sayaç modeline (Monefaze, Trifaze, Kombi veya X5 Kombi) göre yapılandırılabilmektedir.
 

3)Veritabanı:

Web uygulaması ve Windows servis uygulamasının eriştiği sistemin veritabanı."SQL Server 2005 Express Edition" veritabanı kullanılarak hazırlanmıştır. Tamamen ücretsiz olan bu sürüm üzerinden uygulamalar veritabanı erişimlerini sağlamaktadır.
Sistemin yazılım uygulamaları; .Net 3.5 Framework üzerinde, c# programlama dili ile gerçekleştirilmiştir.


   SMK-Desktop : Desktop Uygulama Yazılımı

Küçük ölçekli kullanıcılar için tesislerinde bulunan sayaçları (32 sayaca kadar) RS485 hattı üzerinden mevcut bilgisayarlarıyla izleyebilecekleri bir sistemdir.

Bu sistem ile düşük maliyetli olarak gerek toplam tüketimler, gerekse birim tüketimleri tek noktadan takip edilerek kayıt altına alınabilmektedir.

Ayrıca sistem tesis içinde reaktif tüketimleri de izleyerek kompansazyon ile ilgili olarak, alınacak tedbirlere de veri sağlamaktadır.

SİSTEMİN TEKNİK ÖZELLİKLERİ
Uygulama veritabanı olarak Firebird embedded veritabanı kullanmaktadır. Tüm versiyonları ücretsizdir.

Firebird, Borland’ın Interbase 6.0 veri tabanını açık kaynak kodlu hale getirmesinden sonra bu kaynak kodlardan yola çıkılarak geliştirilmiş olan, açık kaynak kodlu ilişkisel bir veri tabanı yönetim sistemidir. Firebird teknolojisi 20 yıldır kullanılmakta olup, çok olgun ve kararlı bir üründür. İster birkaç KB, isterse Gigabytelarca olsun, veritabanlarını iyi bir performansla ve bakım gerektirmeden yönetebilir.

Firebird embedded, Birkaç dosyadan oluşan tam özellikli bir Firebird Server paketidir. Server kurulumu gerekmediğinden, dağıtımı çok kolaydır.

Uygulama Semko modülünün tipine göre PSTN, TCP/IP, COM üzerinden modül vasıtasıyla sayaç ile OBIS komut kümesi ile haberleşmektedir.Sistem bilgisayar üzerinde istenilen bir yere sistem loglarını atabilir.İstenildiği kadar ve istenilen tipte sayaç girişi yapılabilir.Böylelikle modül değiştirildiğinde ilgili modülle eşleşen sayaçlarla hiçbir değişiklik yapmadan haberleşilebilir. Anlık okuma değerleri uygulama ekranlarından görülebildiği gibi, periyodik arama sonuçları sistemde hesaplanıp tutularak rapor halinde pdf, html, vb. formatında sunulur. Her periyodik arama sonucunda sistem istenilen kişilere, arama sonucunda alarm kiriterlerine yakalanan sayaçların reaktif oran bilgilerini atabilir. Bu işlem aynı zamanda SMS ile de olabilmektedir.

Uygulama çoklu iş parçacığı mantığı ile oluşturulmuş olup, arka planda sanki bir Windows servis mantığı gibi çalışmaktadır. Windows servis den tek farkı uygulamanın bir kullanıcı arabirimi olmasıdır.

Minimum sistem gereksinimleri:

Windows XP işletim sistemi,
500 MB RAM,
4 GB kullanılabilir alan (veri yüklemesi için kullanılabilir alan)
.NET 3.5 Framework

Keşif ve ekspertiz hizmetimizle, sizin ihtiyacınızı ve altyapınızı inceleyelim, hesaplı, güvenli, yüksek verimli çözümleri en uygun koşullarda, Can Elektrik güvencesi ile sunalım. Tel: +90 532 693 93 76